2015. április 6., hétfő

Panaszomnak brüsszeli elfogadása okából

Dr. Léhmann György

Mellékletápr. 2. (3 napja)

címzett: Léhmann

DR. LÉHMANN GYÖRGY  (8600 Siófok Szűcs u. l. - tel. 84/313-176  és 06-20/49-39-85l)  ügyvéd irata  e-mail: lehmann@invitel.hu    ==========================================================================

Tegnapelőtt közreadott,

Európai Bizottság Elnökének – Jean-Claude Juncker úrnak címzett kérelmemre az alábbi,

Európa Bizottság Jogérvényesítési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóság egységvezetőjétől 

Elnök Úr nevében érkezett válaszra
tekintettel mai napon a

Somogyi Hírlapban 


cím megnyitásával az alábbi újságcikk, illetve ezt követően


cím alatt „Pofonok” című írás olvasható:
  

Semmis lesz az adósmentés? Brüsszel vizsgálja a Léhmann-panaszt

2015. április 2. 08:09 Fónai Imre

Valóban az uniós jog helytelen átültetése, vagy értelmezése állhat fenn – ezt válaszolta Léhmann Györgynek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nevében Veronica Manfredi, a brüsszeli Európai Bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatóságának vezetője.

A siófoki jogász Junckernek írt levelében arra hívta fel a figyelmet: a tavaly nyáron a magyar parlament által elfogadott devizaadós-mentő törvény nemcsak az alkotmányt, hanem az európai uniós jogot is sérti, egyben korlátozza a panaszosok hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz.
„A levélben megfogalmazott érvek előzetes értékelése alapján úgy tűnik, hogy valóban az uniós jog helytelen átültetésére vagy értelmezésére vonatkozó, tagállammal szembeni panasz esete áll fenn” – áll a főigazgatóság vezetőjének válaszában.
Arról is tájékoztat Veronica Manfredi, hogy Léhmann György levelét a panaszkezelési adatbázisba iktatták, és azt az Európai Bizottság értékelni fogja.
– Hájjal lehet kenegetni – felelte a siófoki ügyvéd arra a kérdésünkre, hogy milyen érzésekkel, gondolatokkal olvasta a válaszlevelet. – Nagyon úgy tűnik, hogy – amint azt kezdettől fogva állítom – az Európai Unió alaptörvényébe ütközik az általam fércműnek titulált adósmentő jogszabályunk, ami az alapja a javában zajló elszámolásnak, forintosításnak. Ha pedig az Európai Bizottság ezt majd egyszer valóban ki is mondja, annak drámai következményei lehetnek.
Én mindenesetre ezen levél birtokában az összes peremben felfüggesztést kérek addig, amíg a bizottsági állásfoglalás meg nem születik. Az adósmentőnek nevezett törvényalapján meg kéne hogy szüntessék a bíróságok ezeket a pereket (holott fogyasztói szerződésben az igazságszolgáltatást nem lehet akadályozni, ez szintén uniós alapjog), de úgy vélem, mivel immár egyértelmű, hogy a bizottság vizsgálja a panaszomat, szó sem lehet megszüntetésről.
Vagyis viszem tovább a pereket. Az a hazai törvényekből is világos: ha a per eldöntése előzetes eljárástól függ, akkor azt addig fel kell függeszteni.

Léhmann György amondó: az Európai Bizottság jövőbeni állásfoglalása az egész adósmentő jogszabályt teheti semmissé visszamenőlegesen. Éppen e törvény alapján zajlik most az elszámolás és forintosítás, a bankoknak e hónap végéig kell megküldeni az elszámolást az adósoknak, majd rövid időn belül csökkentik követelésüket.
– Az uniós jogszabályok megkerülésével nem lehet „erőszakosan” elszámolni, forintosítani – így a siófoki jogász. – Az általam várt európai bizottsági döntés ennek a jogalapját döntheti romba, ez visszamenőlegesen érvénytelenítheti az egész elszámolást, forintosítást. Gondoljunk bele: a bankok néhány hónapon belül fizetnek az adósoknak, az európai bizottsági döntés után azonban nyilván azonnal visszakérnék ezt a pénzt, hiszen ha semmis az egész törvény, akkor a követelés-csökkentésnek is megszűnik a jogalapja.
Blama ide, vagy oda, meg kéne ezt fontolni alaposan a kormánynak és akár most, azonnal felfüggeszteni az elszámolást és forintosítást, ha nem akar hülyét csinálni magából. Most ugyanis nagyon úgy áll, hogy megnőtt az esélye, amit kezdettől mondok:fiúk, ez így nem fog menni, Magyarországon lehet bármilyen törvényt alkotni, azt a bíróságokra kényszeríteni, sőt, akár Alkotmánybírósággal is elfogadtatni, de az emberek százezreit tönkretevő, valójában éppen hogy bankmentő csalássorozathoz az Európai Unió nem fog asszisztálni...

A forintosítás sem garancia semmire.

A devizahitel-szerződések tele vannak további, bírósági vizsgálatra váró tisztességtelen pontokkal Léhmann György szerint, egy korrekt elszámolás előtt ezeket mind ki kéne belőle iktatni és azt követően meghatározni, mennyivel tartozik az adós, mit követelhet a bank. A forintosítással azonban megszűnik a szerződések peresítési lehetősége. Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet: hiába hangoztatják a kormányzati szereplők, tévesen értelmezik a kúriai állásfoglalást, az árfolyamkockázat sem minden esetben és teljes egészében az adóst terheli.
S Léhmann szerint arra sincs semmi garancia, hogy a most forintosított hitelek törlesztőrészlete később nem emelkedik ugyanúgy az egekbe (egy jegybanki kamatemelkedés következtében), mint ahogyan a svájci frank esetében történt.
Tetszett a cikk?Ossza meg!
 Twitter 

=========================

Pofonok

2015. április 2. 07:44 Fónai Imre

Brüsszel visszamenőlegesen nyilváníthatja semmisnek devizahitel-elszámolásunkat és forintosításunkat - nagy pofon lenne, beleremegne az ország.

Brüsszel visszamenőlegesen nyilváníthatja semmisnek devizahitel-elszámolásunkat és forintosításunkat, ezt olvassa ki Léhmann György az Európai Bizottságtól kapott válaszlevélből. Nagy pofon lenne, beleremegne az ország. 
A Quaestor-botrány is azért borzasztó a károsultak ezrein túl mindannyiunkra nézve diplomata-útlevelet kapó, utólag nyalizó gazembernek titulált cégvezetőstől, egyházi bizniszestől, mert az államról állít ki bizonyítványt, az egyre mindenhatóbb állam menthetetlenségéről.  
Ángyán József a minap a Barikád című hetilapban velejéig romlottnak titulálta a rendszert, mely törvényszerűen önmagába roskad. „Átvette a hatalmat egy rablóbandák, oligarcha-családok alkotta, maffiaszerűen működő hálózat; rablóháború zajlik, miközben fogy a közös holmi, amit még el lehet vinni.”

Demján Sándor sem kertel: „Ha a kormány valakinek a vállalkozására szemet vet, hát elveszi: készítenek üzleti tervet, s készül hozzá mindjárt törvény is, ami a lopást legalizálja” 
G. Fodor Gábor politikai elemző mondatai még az Orbán-évértékelőn is visszautasíttattak: „Aki azt gondolja, hogy az 1998 és 2002 közötti valóban polgári Magyarország volt, óriásit téved. A politika embertan. Embereket kell irányítani, a hatalomgyakorló feladata, hogy az emberek azt akarják, amit ő akar”.
Vagy Illés Zoltán exállamtitkár, akit a kormányzás egyre jobban emlékeztet A tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal: „A második kétharmad lehetőség lett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, bele fog bukni a tények figyelmen kívül hagyásába, a hozzáértés hiányába, a mérhetetlen mohóságba”.

A kormányoldalról érkező pofonok is mindannyiunkon csattannak.1 megjegyzés:

  1. Nekem az a véleményem,hogy ezt már ne türjük tovább elég volt Rabszolgaként élni az országunkban.Az egyszerü munkából élő emberek is rájönnek, Magyarországon nem lehet megélni ha becsületes vagy.Ellenben ha lopsz csalsz hazudozol lepaktálsz a kormánnyal annak bérenceivel nagyon jó karriert futhatsz be.Én hogy ne veszitsem el a házamat külföldre kellett jönnöm 2500Km re az otthonomtól 53évesen mert Magyarországon Borsodban lehetnék Közmunkás javitanám a statisztikát.Mások szerint könnyü nekem ,valóban mert évente háromszor 2 hetet otthon lehetek a családdal,persze a feleségem fizetáse elmegy a hitelre.Ezt azért irtam le, mert ha megakarja valaki menteni a házát fel kell,hogy áldozza magát a családért és elmenekülni az országból.A gyerekeimet már mostani eszemmel arra nevelném,hogy Magyarországot felejtsék el,mert a szebb jövő csak a politikusokra vonatkozik.Minden Tiszteletem az öné kár,hogy nem ön a minisztere az országunknak.Nevem nem irom le mert a feleségem el veszitené a munkahelyét

    VálaszTörlés

Neked mi a véleményed?